Internet-Of-Things voor vermindering fietsdiefstallen en voor verkeersveiligheid
  • Door Arco
  • mei 18, 2018
  • Blog

Internet-Of-Things voor vermindering fietsdiefstallen en voor verkeersveiligheid

Arco Information is op 5 juni met stip aanwezig op het evenement De Fiets Op Kop te Mechelen. Het is natuurlijk geen geheim dat Arco Information zich graag inzet voor de fietser. Op dit moment staan reeds twee van Arco’s Internet-Of-Things-oplossingen volledig in het teken van de fiets.

Een eerste project ging vorig jaar van start. Naar aanleiding van een initiatief van lokale besturen en de politiezone Mechelen-Willebroek, werd in die gemeenten van start gegaan met een project om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen. Door een onzichtbare zender te bevestigen aan de fiets, kan een dief veel makkelijker worden betrapt en heeft een fiets meer kans om te worden teruggevonden. Natuurlijk weet een dief niet in welke fiets een zender zit, dus een fiets stelen in Mechelen wordt hierdoor plots veel minder aanlokkelijk. Het systeem en de zenders werden door Arco Information, in samenspraak met de klant, ontworpen en uitgerold. Intussen zijn meer dan 2500 fietsen in Mechelen en Willebroek van een zender voorzien. De meest recente cijfers geven blijk van een gunstig effect. Het derde trimester van 2017 waren er in de politiezone Mechelen-Willebroek 26% minder diefstallen dan dezelfde periode een jaar voordien. (bron: www.stat.policefederale.be )

Een tweede project is gloednieuw. Op 4 juni, één dag voor het fietscongres, lanceert de gemeente Bonheiden,in samenwerking met Arco, een proefproject om de verkeersveiligheid van fietsers te vergroten. Dit project zal gebruik maken van dezelfde beproefde zendertechnologie. Op drukke kruispunten zal aankomend verkeer worden verwittigd wanneer een fiets het kruispunt nadert. Vooral bepaalde doelgroepen, zoals kinderen en ouderen, zullen de vruchten kunnen plukken van de technologie. Een extra troef, naast onder andere de mogelijkheid om te evalueren welke punten het drukst bezocht zijn, is dat de digitale borden die worden gebruikt ook andere boodschappen kunnen tonen. De boodschappen en de momenten waarop ze te zien moeten zijn, kunnen via Arco Cloud-technologie worden geconfigureerd.