Ziekenhuizen en zorg

Ziekenhuizen en zorginstellingen werken doorlopend aan efficiëntieverhoging en schaalvergroting om kwaliteitszorg te bieden binnen het budgettair kader. Zij beheren grote informatiehoeveelheden, zowel via patiëntendossiers als administratieve documenten.

De boekhouding automatiseert inkomende factuurstromen, zowel facturen m.b.t. apotheek, handelsgoederen en algemene kosten. Die worden ingescand of ingelezen als e-factuur, automatisch uitgelezen, geverifieerd en vervolgens doorgezet naar het ERP-pakket dat instaat voor de boekhoudkundige verwerking.

De apotheekmedewerkers vergelijken de facturen met de apotheekgegevens. Deze diensten bevinden zich in de cloud of lokaal. De facturen zijn opzoekbaar in een beveiligd archief, dat legaal conform is. U hoeft dus geen papieren facturen meer bij te houden. Zowel grotere als kleinere instellingen komen aan bod, dankzij de reeds bestaande koppelingen met de bestaande leveranciers van ERP, boekhoud- en apotheeksoftware.

Voor de ontvangst van leveranciersfacturen als e-invoice werd een speciaal programma opgezet.  Specifieke site voor einvoicing voor de ziekenhuizen:https://www.arco.be/einvoicing-ziekenhuizen/

Tevens wordt in 2022 de zendnota van de leveranciers als elektronisch bericht met koppeling aan de FMD-gekoppelde registratie van voorschriftgerelateerde producten uitgewerkt.

De klanten en patiënten ontvangen grote volumes aan verkoopfacturen. De papieren factuur wordt naadloos omgezet naar een digitale versie. Patiënten kunnen zelf hun voorkeuren instellen op een portaal, en ontvangen hun documenten via email of in hun portaal of app naar voorkeur, zoals Doccle en POM. De digitalisering blijkt een groot succes want de ziekenhuizen en zorginstellingen boeken meteen succes in de digitale vernieuwing:

 • klanten, patiënten en medewerkers zijn tevreden over de extra dienstverlening
 • grote kostenbesparing

Het medisch dossier is erg omvangrijk, waardoor het digitaal documentenbeheer ervan een belangrijke hoeksteen betekent. En dit zowel voor actieve als afgesloten opnames. Scansystemen laten toe om de documenten efficiënt centraal of decentraal te digitaliseren.

 

 • Xavier Keters

  AZ Damiaan handelt de dertigduizend digitale leveranciersfacturen vandaag veel sneller af dan vroeger. Dankzij ‘three way matching’ vergen facturen, die overeenstemmen met order en levering, geen extra behandeling meer. Het administratief patiëntendossier is met één klik toegankelijk voor alle betrokkenen. - Lees meer...

  Xavier Keters - AZ Damiaan

 • Geertrui Ryngaert

  De facturengoedkeuring van drie vestigingen en decentrale afdelingen verloopt veel vlotter, terwijl de integratie met het ERP-systeem voor tijdswinst zorgt. - Lees meer...

  Geertrui Ryngaert - Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis

 • Marc Van Uytven

  De digitale levering van facturen kadert in een strategie van moderne dienstverlening en maximale zorg voor de patiënt. - Lees meer...

  Marc Van Uytven - Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis